willemheijboer.reismee.nl

Patagonia

Versteld staan van telkens weer een nieuw verbluffend landschap, de 4GB geheugenkaart van je camera in rap tempo volschieten, wildlife spotten, ongelooflijke afstanden afleggen en mooie hikes: dat is Patagonië!

Barlioche is de grootste stad in ‘the lake district’. Het staat bekend als de ideale stad voor outdooractiviteiten. Voor deze activiteiten ben je echter wel afhankelijk van het weer. De dagen dat ik er was regende het helaas veel waardoor het voornamelijk veel kaarten was en plannen maken voor de rest van de trip. Je hebt in Bariloche vanaf de berg ‘Cerro Campanario’ wel één van ’s werelds beste views volgens National Geographic dus 1 dag zijn we met een groep toch die berg op gegaan in de regen. Ondanks de bewolking was dit wel een indrukwekkend uitzicht. Je had het zo in één van de Lord of the Rings films kunnen stoppen. Na afloop klaarde het zowaar ook iets op, waardoor we ook nog een hike langs de verschillende meren daar hebben gedaan. Op zondag 31 oktober heb ik om 17.00 uur de bus genomen naar Puerto Madryn waar ik de volgende ochtend arriveerde.

Puerto Madryn is DE plaats waar je wildlife in de oceaan kunt spotten. Deze pittoreske stad is gelegen aan de Atlantische Oceaan en staat vooral bekend om de vele walvissen die je hier kunt zien en de beroemde plek op Punta Norte waar Orka’s bij hoog tij zeeleeuwen van het strand af plukken. Met het Belgische koppel Micheal en Katleen besloot ik om de dag na aankomst gelijk de tour op het aangelegen schiereiland Peninsula Valdes te doen.

Na 1,5 uur met de bus kwamen we aan in Puerto Pyramide waar de boottocht startte om de walvissen te spotten. We hadden erg geluk, want we zagen er veel en ze zwommen kort langs en onder de boot door. Indrukwekkend hoe groot die beesten zijn. Na de boottocht trokken we verder naar Punta Norte om walvissen te spotten en de beroemde plek dus waar de Orka’s zeeleeuwen van het strand plukken. Helaas was het laag tij en ook niet het goede seizoen hiervoor dus dit misten we. Op de weg naar een pinguïnkolonie hebben we nog wel Orka’s gezien (vink), maar helaas dus niet in actie. Vanuit de Free Willy films van vroeger had ik een beeld van Orka’s dat het bijzonder vriendelijke beesten zijn, maar ze staan blijkbaar bovenaan de voedselladder. Walvisbaby’s worden ook zo naar binnen geschranst.

Ik heb een filmpje op youtube gezet onze ‘whale watching’: http://www.youtube.com/watch?v=jT9BvMZLuyk

De volgende dag besloten we om te gaan duiken met zeeleeuwen. Micheal had al de benodigde Padi certificaten om te duiken, maar Katleen en ik niet. Na een instructievideo, wat oefenen met ademhalen en een lesje gebarentaal voeren we naar een zeeleeuwkolonie. Na het afdalen in het water hadden we ook hier geluk. Er kwamen ongelooflijk veel zeeleeuwen op ons af die nieuwsgierig om ons heen kwamen zwemmen. Je kan ze aanraken en ze vinden het dan leuk om in je hand te bijten. Er was één hooligan onder de zeeleeuwen die mijn muts echter erg interessant vond. Zie onderstaande link:

Al met al was dit wel één van de tofste dingen die ik hier in Zuid-Amerika heb gedaan. Na afloop kregen we nog een dvd mee met foto’s en filmpjes als mooi herinneringsmateriaal. Een iets langere sfeerimpressie is hier te vinden: http://www.youtube.com/watch?v=LpxA_Grmp-Y

Na 25 uur reizen kwamen we aan in El Calafate dat in het zuiden van Patagonië ligt. Met de Belgen en de Nederlandse meiden Agaath en Paulien die zich bij ons hadden gevoegd vonden we een prima hostel met een mooi uitzicht over het aangelegen meer. De grote trekpleister hier is de Perito Moreno gletsjer. Omdat we met 5 personen waren besloten we om een auto te huren, zodat we een alternatieve route konden nemen waar we wat condors konden spotten. Terwijl ik dit opschrijf realiseer ik me dat ik voor de zoveelste keer ‘spotten’ gebruik. Ik zal jullie gerust stellen: ik zal niet opeens aan National Geographic en Discovery Channel gekluisterd zitten bij terugkomst..

Met de auto zijn we via een alternatieve route naar Lago Roca gereden dat in de buurt ligt van de Perito Moreno gletsjer. Onderweg ook nog (jaja.. daar is ‘ie weer) een enorme condor gespot. Na een korte blik over het meer zijn we doorgereden naar Los Glaciares National Park. Bij een mooi eerste uitzicht over de gletsjer zijn we eerst gaan lunchen. Daarna hebben we een boottour gedaan waarbij we kort bij de gletsjer kwamen. Dit was achteraf overbodig, want de ‘viewpoint’ iets verderop gaf eigenlijk een nog beter zicht. Het prachtige weer had tot gevolg dat de gletsjer alle verschillende soorten kleuren blauw produceerde.

Vanaf El Calafate namen we de bus naar El Chalten. Dit ligt 2,5 uur verderop en staat bekend als de ‘capital of trekking’. Het is klein dorp dat tussen de bergen ligt. Door de aanwezigheid van veel chaletjes en een hele relaxte sfeer heeft het veel weg van een willekeurig wintersportdorp in Oostenrijk. Met z’n vijven huurden we een prima chalet met 2 kamers en een slaapbank in de huiskamer waar ik uiteraard mocht crashen. Na de grote hoeveelheid dorms van de afgelopen weken, was het wel prettig om even een eigen ruimte te hebben (ook al was het de huiskamer).

Met de Belgen ben ik de dag daarop een hike gaan doen naar een viewpoint op de Fitz Roy. Dit is een puntachtige bergtop die in heel de omgeving is te zien. Dit was een aardige dag van 21km heuvel op en heuvel af wandelen, maar dit gaf wederom ongelooflijk mooie uitzichten.

De dag daarop ben ik met Micheal nog naar een waterval gelopen en heb ik alles georganiseerd voor mijn vlucht naar Buenos Aires. Na 155 uur alleen al aan transporturen in de bus was het prettig om weer eens het vliegtuig te pakken! Vroeg in de ochtend heb ik de bus naar El Calafate airport gepakt. Na 5 uur wachten op het vliegveld en 3 uur vliegen ben ik aanbeland in de hoofdstad van Argentinië.

Inmiddels ben ik twee dagen in Buenos Aires en… jaja.. ik heb in een kaartje weten te bemachtigen voor de derby der derby’s: next Tuesday, River Plate – Boca Juniors!

Op de planning staat nog een bezoek aan Uruguay, de watervallen van Iguaçu en de laatste 2 weken een ‘cooling down’ van mijn trip aan wat Braziliaanse kustplaatsen op de route naar Rio de Janeiro.

Adios!

Moon

Hopelijk ga je nog het een en ander "spotten". Het gaat opschieten Willem en voor je het weet ben je terug in "de rauwe werkelijkheid". GENIET dus nog met volle teugen, want voor je 't weet is het weer voorbij :-).

Dikke kus uit Rotjeknor

Nanda

Leuk verhaal weer, Willem!!
Leuk om te horen/ lezen/ zien dat je het zo fantastisch naar je zin hebt!
Geniet nog van de laatste weken!!

Liefs.

Thieu en Lot

Mooi verhaal weer, Chris. Op een rustig moment zal ik proberen alle verborgen woordgrappen te spotten. Laat je wel ff goed voorlichten waar je het best kan gaan zitten tijdens die derby. Voor je het weet kom je een zeeleeuw tegen die heel je hoofd eraf wil rukken. Hasta la proxima!

Bob & Storm

Ziet er goed uit. Fantastisch verhaal weer.
Kijk uit bij die wedstrijd,
volgens ons spot men daar pas echt met je leven.

Tot binnenkort.

Rob

Goed bezig Wilm! echt mooie dingen! Je ben aardig aan het spotten en sporten.
Geniet nog van de laatste hoofdstukken van je trip!
Ciaoo

vincent

Hej beste vriend! Ik heb net je verhaal gespot in een prima Spot op de Binnenweg, namelijk de Coffee Compagny. Daar is de koffie echter niet spot goedkoop. Prima verhaal weer! leuke filmpjes ook. Geniet er nog even van! see you soon
x Vin

Ryan

Zoo gozer echt vet allemaal! Echt topfoto's en filmpjes.

En echt super chill dat je kaartjes hebt weten te scoren voor de Argentijnse klassieker!

Heel veel plezier in Buenos Aires maar dat zal wel lukken!

Haaii

Aya

Wilm!
Je filmpjes zijn gaaaaf! Echt vet dat je die beesten van zo dichtbij hebt gezien!
Tot snel!