Amazone y Salar de Uyuni
Hola amigos!
Dat Bolivia enorme klimaat- en landschapverschillen heeft heb ik de afgelopen periode mogen ervaren. In de Amazone was het zweten geblazen met een temperatuur van rond de 37 graden en amper een week later lag ik met mijn muts op, verstopt in mijn slaapzak, in een woestijn op 4500 meter hoogte. Inmiddels ben ik na een diverse uren in een 4x4, trein en in bussen aangekomen in Argentinië.
Op zondag 26 september heb ik met de 2 andere ‘Dutchies’ het vliegtuig naar de Amazone genomen. Dit is een vlucht van minder dan een uur in een klein vliegtuig van, naar ik vermoed, het merk “Playmobil”. Op de heenweg zaten we met slechts 7 mensen in het vliegtuig. Alle binnendeuren waren geopend dus je kon gewoon met Co Piloot meekijken om zeker te weten dat hij niet de cock pit. De hoeveelheid turbulentie deed me vermoeden dat ik in een reguliere Boliviaanse bus zat op een eveneens reguliere onverharde Boliviaanse weg, maar de bergtoppen die naast me bewogen, een zwetende Engelsman voor me en een huilende dame naast me bevestigden me dat ik toch echt in een vliegtuig zat. Na de fraaie landing in Rurrenabaque, het pittoreske stadje vanwaar alle trips vertrekken, krijg je gelijk een klap van de enorme hitte.
De volgende dag startten we met onze groep aan de pampastour waarbij het zien en zoeken van diverse diersoorten centraal staat. Na een rit van 3 uur in een 4x4 begonnen we aan de trip in een boot. Tijdens deze boottocht kom je vooral ongelooflijk veel krokodillen, kaaimannen, capibara’s (grote cavia’s) en diverse vogelsoorten tegen. Omdat het al een lange periode droog is aldaar staat het water er erg laag, wat tot gevolg heeft dat de boot diverse malen vast loopt. Dit betekende voor ons: uitstappen en de boot naar een diepere plaats duwen. Aanvankelijk was de groep wat sceptisch over dit idee, omdat je overal om je heen krokodillen ziet, maar volgens onze guide zijn deze varianten niet gevaarlijk voor mensen. We vertrouwden op zijn woorden, maar de blikken van sommige van deze ‘alligators’ nodigden toch niet echt uit voor een sympathieke aai over de bol. Na aankomst op plaats van bestemming zijn we zonsondergang gaan kijken vanuit de ‘jungle bar’, hebben we wat gegeten en vervolgens gehangen in de hangmatten.

De ochtend daarop zijn we op zoek gegaan naar anaconda’s. Tijdens een snikhete wandeling van een aantal uur over de pampa’s hebben we er uiteindelijk één gevonden die in zijn hol lag na te genieten van zijn laatste maaltijd. Bij terugkomst hebben we een frisse duik in de rivier genomen, om vervolgens een overheerlijk lunch te genieten. Onze guide liet nog even zijn tarzan kwaliteiten zien door een krokodil uit het water te lokken en z’n kop aan te tikken.
Na de lunch zijn we op piranha’s gaan vissen wat het avondeten zou moeten opleveren. Saillant detail: we deden dit op exact dezelfde plek waar we 2 uur eerder onze frisse duik hadden gescoord. Helaas vingen we bot.. (en) geen piranha’s! Toch hebben we wel wat zogeheten ‘catfish’ weten te vangen voor de avond. Hoewel ik geen fervente viseter ben, was dit kakelverse beestje prima te eten.
Op de laatste dag zijn we op zoek gegaan naar zoetwaterdolfijnen. We vonden hen ook en we konden de boot uit om met ze te zwemmen, hoewel ze helaas niet zo tam zijn dat ze echt om je heen zwemmen. Vervolgens zijn we weer terug gekeerd naar Rurrenabaque voor de terugvlucht. De stad stond dit keer echter grijs van de rook door bosbranden, waardoor onze terugvlucht wat vertraging had. Gelukkig vloog het vliegtuig een aantal uur later wel, waardoor we weer heelhuids terugkwamen in La Paz. Hier krijgt menigeen door de hoogte en de smog snel last van keel- en/of hoofdpijn, dus hebben we ’s avonds gelijk de nachtbus naar Sucre genomen.
Sucre is met haar vele witte huizen en mooie pleinen een mooie stad voor Boliviaanse begrippen. De dagen hier heb ik weinig anders gedaan dan een beetje relaxen en oriënteren /organiseren voor het vervolg van mijn trip. Ik ontmoette hier weer 2 Canadezen die ik nog vanuit Peru kende en die ook de tour over de zoutvlakte van Uyuni wilden gaan doen. Met hen heb ik vorige week dinsdag de bus naar Uyuni gepakt. Deze 10 uur durende rit waarvan ongeveer 4 uur op onverharde weg geeft optimale mogelijkheden voor het ontwikkelen van de alom bekende ‘houten reet’.
De 3-daagse Salar de Uyuni tour houdt in dat je 3 dagen lang in een 4x4 over diverse landschappen heen rijdt. Op dag 1 zijn we naar de zoutvlaktes gereden: een ongelooflijk grote witte vlakte met af en toe een eiland met cactussen waar je zelf 3x in past. Een heel mooi gebied dat zich goed leent voor het maken van perspectief foto’s. Na een klapband en het bekijken van zonsondergang kwamen we uiteindelijk op 3500 meter hoogte in het zouthotel terecht (hotel van zout… wellicht een overbodige uitleg..) waar we overnachtten. Een Amerikaanse in onze groep trok de hoogte niet zo goed en reproduceerde die nacht diverse malen de maaltijden van de afgelopen dag. Zij moest helaas dus terugkeren naar Uyuni, want op dag 2 rijd je verder naar 4500 meter hoogte.
Op deze 2e dag zijn we door woestijn- en vulkaangebied langs diverse meren met flamingo’s gereden. Het is bizar om te zien hoe snel landschappen van elkaar kunnen verschillen op relatief korte afstanden. In de avond kwamen we na wederom een lekke band aan bij de huisjes waar we zouden overnachten. Je zit hier op 4500 meter hoogte in de woestijn dus het koelt ’s nachts flink af. De sterrenhemel is hier wel fantastisch: je ziet er hier meer dan in heel Hollywood en Bollywood bij elkaar.
Op dag 3 stonden we om 4.30 uur op om naar de geisers en thermale baden te rijden. Met de kou buiten was zo’n thermaal bad van 35 graden meer dan welkom. Vervolgens zijn we na een ontbijt naar de Chileense grens gereden om de 2 Canadezen af te zetten. Daarna volgde een 8 uur durende rit terug naar Uyuni. Deze rit werd nog even opgeschrikt doordat er een opvliegende steen achter een vrachtwagen door de vooruit heen knalde tijdens het rijden. Gelukkig hield onze ‘chauff’ de macht over het stuur, waardoor we de laatste 2 uur veilig en wel, maar weliswaar zonder vooruit onze weg terug konden vervolgen naar Uyuni. Terug in Uyuni heb ik met de inmiddels herstelde Amerikaanse en een Australisch koppel de trein naar de grens met Argentinië gepakt (8.5 uur) om vervolgens die ochtend, na eindeloos durende grensperikelen, nog 6 uur in de naar het Argentijnse Salta te zitten.

Salta en vooral ook gewoon Argentinië is heerlijk na 1,5 maand reizen door Peru en Bolivia. Ondanks dat het mooie landen zijn is het reizen hier ook 1 grote assertiviteitstraining, omdat je continu op je hoede moet zijn of je niet gen***d wordt. In Salta hadden we een leuke groep met een Engelsman, een Canadees stel, een Amerikaanse en gemakshalve schaar ik mezelf ook even in deze categorie. Het enige wat we hier gedaan hebben is dagen lang kaarten en genieten van de Argentijnse keuken.
Na 4 dagen Salta heb ik de bus genomen naar Mendoza. Ik schrijf dit verhaal zowaar in deze zelfde bus waar ik inmiddels al 18 uur in zit. Als het goed is arriveren we er over een uurtje, waarna ik het Canadese stel uit Salta op ga zoeken. Mendoza is de bekende Argentijnse wijnstad en er zijn diverse buitensportmogelijkheden dus de komende dagen worden waarschijnlijk ingevuld met wijntours en buitensportactiviteiten.
Tot slot nog wat opvallende zaken over Bolivia:
* De Boliviaanse buschauffeurs zijn in opstand gekomen tegen de plannen van de regering om deze beroepsgroep een alcoholverbod op te leggen tijdens werktijd.. J
* Dat Zuid-Amerikaanse landen vaak onderuit gaan tegen Bolivia in La Paz op 3600 meter hoogte is niet gek. Als je met je backpack 20 meter bergop loopt kun je al aan het zuurstof.
* Ik ben persoonlijk benieuwd naar het korte termijngeheugen van de gemiddelde Boliviaan. Als ze je voor een bepaalde prijs ergens heen brengen is het in 75% van de gevallen zo dat of de prijs of de locatie ineens een metamorfose heeft mogen ondergaan.
Hasta luego!
Dit is lekker worden zeg...
Het contrast kan niet schriller!
Rhoon vs La Paz
aligators en anaconda´s vs een verdwaalde huismuis
avontuurlijke reisgenoten vs suffe roomies;)
Blauwe metrolijn vs privévliegtuig
En dan vergeet ik nog even dat meneer op elke hand een dame heeft staan...
Ohja en je eet vis?
Goed bezig Willems! Disfrutar!!
Snel "International Skype de Mexx"
X
Hoi Willem,
Ziet er weer grandioos uit allemaal en wat een contrasten. Gelukkig ben je er nog, want aligators en anaconda's zijn niet aan mij besteed, ik vind een tuinslang al eng!!! Spijkenisse-Smitshoek 3-4, maakt mij ook niet vrolijk...ongelofelijk. Blijf oppassen en genieten en probeer Diego om een handtekening te vragen als je hem mocht zien.....en je weet het he, scherven brengen geluk (gezien de foto van de ruit, ben je de rest van je leven nooit meer zielig)!!!!!!
Het beste,
Gr A3
hej wilm! Er zat op die foto nog wat kak-tussen. Wel raar dat ze die buschauffeurs een alcoholverbod willen opleggen, wanneer moeten ze anders drinken na een 19 uur durende werkdag:).
Ziet er allemaal top uit, prima verhaal en respect dat je vis eet.
ik schrijf me ook in voor Skype de Mexx
xx Vin
Wat een geweldige avonturen!
Het is leuk om zo op de hoogte te blijven van wat je daar allemaal uitspookt.
Ik ben benieuwd wat er nu weer gaat komen...
Groetjes, Lisette
Goed verhaal! Leuk ook.. die flauwe woordgrapjes hier en daar, ben ik normaal niet van je gewend ;)
Mocht je nou een keer geen trek hebben in vis, dan stel je toch gewoon voor dat je voor iedereen een Rurreibaque....
Hey Wimp, alle spanning van je reis ten top, maar...
Storm, ik en de rest hoeven ons toch geen zorgen
te maken over mogelijke zelfmoordplannen????
Kijk dus asjeblieft goed uit, in stukken hebben we bij Smitshoek en Rhoon geen moer meer aan je.
Wimpie~!!!
Allemensen, bosbranden en daardoor vast in de amazone. Een steen door de vooruit. Lekker zwemmen tussen krokodillen en piranha's... Je zoekt het avontuur wel op! Zorg ervoor dat het avontuur wel steeds goed af blijft lopen he:) xxx nog veel plezier!
Hallo willempie, ja over Rurreibaque.... gesproken, het eerste ei wat je gebakken hebt was dus wel bij de familie Vermeulen, maar toen was je inderdaad nog willempie. Sindsdien ben je wel wat zelfstandiger geworden, hoewel ik niet geloof dat je alleen daar zit, want wie maakt toch al die foto's waar jij steeds zo stoer opstaat !!!!. Verder vind ik de verhalenlijn lekker in elkaar zitten en als het allemaal klopt (fotoshoppen! ) dan wordt ik toch wel een klein beetje jaloers, verder maakt het niet zoveel uit want ik stap toch nooit in een vliegtuig. Heel veel succes verder en bak af en toe nog eens een spiegeleitje bruin!
Groeten
Piet
Hallo Willem,
Wat een mooie verhalen! ik geniet er van ze te lezen, en wat een ervaringen om dit allemaal mee te maken en reisgenoten uit veel andere landen te ontmoeten, geweldig!! dit nemen ze je nooit meer af,
Ik wens je verder nog veel reisplezier, Groeten, Tante Tiny uit Drente.
groeten uit setalland; je mag niet te dicht bij de krokodillen komen van oma; goede reis verder en een behouden thuiskomst toegewenst
Hey Willem, ziet allemaal geweldig uit daar. We hebben geboeid je verhalen gelezen. Is zo'n TV reisprogramma niets voor je? Wat we ons afvroegen is of je nog wel eens een balletje tegenkomt daar?
Groeten uit Rhoon van de fam. Sparreboom ;-)
Hoi Willem,
Via mijn oma (tante Tiny van Herk) kreeg ik jouw link doorgestuurd, omdat ik zelf ook in Z-Amerika heb gereisd. Jouw verhalen klinken echt geweldig! Volgens mij heb je daar echt een geweldige tijd.
In Mendoza nog een lekkere Malbec geproefd?
Geniet in iedergeval verder van Z-Amerika.
Ga je Buenos Aires nog bezoeken...zeker doen als je de kans hebt....zo'n geweldige metropool!
Veel verder reisplezier!
Groeten, Manon van Herk
Yo Koalenboer!
Ziet er weer toppie uit man. Heb je de prison in La Paz nog gespot?
ciao!
Willem, je ziet eruit als een moderne versie van Indiana Jones. Hoewel die die bril....... . Veel plezier daar!
Grt,
BJ
Ik heb lang nagedacht over je foto's, maar nu weet van wie jij de verbeterde versie bent: Chris Zegers van Yorin Travel!! Alleen nog op elke foto nonchalant een witte riem uit je broek laten hangen en je kan de nieuwe serie presenteren. Voor extra inspiratie, zie: http://www.youtube.com/watch?v=Uenn49c3Nlk